Zonlicht beschermt meer dan enkel aanmaak Vitamine D

Zonlicht beschermt meer dan enkel aanmaak Vitamine D

25 APRIL 2012
door: Blogredactie

Werking UV-Stralen op het immuunsysteem gaat aanzienlijk verder dan de werking van de “zonnevitamine”.

Veldhoven, 25 april 2012 (SRF) De zon heeft op verschillende manieren een sterke invloed op de menselijke gezondheid. Het leeuwendeel van deze impact komt door de natuurlijke aanmaak van vitamine D wanneer de huid in de zon is geweest. Deze vitamine daarom ook wel de zonnevitamine genoemd. Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en de bescherming tegen auto-immuunziekten, zoals diabetes en multiple sclerose, maar ook tegen bacteriële en virale infecties. Uit recent Australisch onderzoek blijkt echter dat de zon naast de aanmaak van vitamine D nog een andere rol in speelt.  

Het onderzoeksteam bekeek in welke mate UV-stralen invloed hebben op het imuunsysteem, enkel door de opbouw van de zonnevitamine D in de huid. De wetenschappers vergeleken onderzoeksresultaten uit studies rond enerzijds de werking van vitamine D en anderzijds de blootstelling aan de zon of aan UV. Resultaat: de werking van UV-stralen overtreft duidelijk de werking van de zonnevitamine.

“Opdat de UV-straling zijn positieve invloed op het immuunsysteem volledig kan uitoefenen, is een regelmatige maar tegelijk gematigde blootstelling aan de zon of een solarium onontbeerlijk”, licht Ad Brand van het Sunlight Research Forum (SRF) toe. “Het zonlicht zoveel mogelijk vermijden en de behoefte aan vitamine D voornamelijk uit supplementen halen, is volgens de meest recente onderzoeksresultaten dan ook een verkeerde aanpak”, aldus Brand.

Het Sunlight Research Forum (SRF) is een non-profit organisatie die gevestigd is in Nederland. Haar doel is om de meest recente medische en wetenschappelijke inzichten over de gevolgen voor mensen van matige blootstelling aan UV-straling voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Website http://www.svzinfo.nl/?p=1425 Bron:
Prue H. Hart, Shelley Gorman, John J. Finlay-Jones: “Modulation of the immune system by UV radiation: more than just the effects of vitamin D?”; in: Nature Reviews Immunology 11, 584 (2011)

Over zonsensatie